Dry Needling is een onderdeel van het fysiotherapeutisch handelen en ik pas dit vak toe in aanvulling op de normale fysio behandeling. Bij Dry Needling wordt er gebruik gemaakt van een speciale techniek waarbij met een ‘droge’ (dry) zeer dunne accupunctuurnaald bepaalde triggerpoints in spieren worden aangeprikt. Een triggerpoint zorgt ervoor dat in de betreffende spier een strakke band ontstaat, een verharding. De spier kan minder goed functioneren door deze plaatselijke verkramping, naast pijn kunnen ook zwakte en verlies van coördinatie ontstaan. Door in een triggerpoint te prikken met een naaldje, wordt een “Local Twitch Response” (LTR) opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels, die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat door een triggerpoint veroorzaakt werd.

Hoe voelt Dry Needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als een triggerpoint wordt aangeprikt, voel je heel lokaal een korte aanspanning van de spier. Dit kan je ervaren als een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich en kan je gemakkelijker bewegen. Vaak voelt de behandelde plek wel wat vermoeid en/of stijf aan, maar dit is meestal van korte duur.

Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs (‘blauwe plek’) aanvoelen. Het beurse gevoel duurt hooguit een dag of twee. Daarna treedt een merkbare verbetering op, voornamelijk de eerder ervaren uitstralende pijnklachten nemen flink af. De beweeglijkheid neemt juist toe, doordat de spier meer ontspannen is. Ook zal je verbetering ervaren in kracht en coördinatie.

Neem contact op

Stuur ons een bericht voor het maken van een afspraak