Als ondersteuning van fysiotherapeutische behandelingen maak ik gebruik van echografie. Echografie is een mooi hulpmiddel voor het stellen van de juiste diagnose, en ook als evaluatiemoment tijdens de behandeling. Met de uitkomst van deze echo kan de behandeling aangepast en geoptimaliseerd worden.
Met echografie ben ik in staat afwijkingen van structuren te zien zoals bijvoorbeeld slijtage, peesschade/scheuringen, peesproblematiek als gevolg van overbelasting, verkalkingen, vocht, slijmbeurzen, etc.
Artrose/gewrichtsslijtage mag ik benoemen, maar niet diagnosticeren. Hiervoor is een medisch specialist voor nodig.
Echografie werd in de fysiotherapie nog niet veel toegepast, maar steeds vaker kom je het tegen. Voor mij is het inmiddels een vertrouwde manier van onderzoeken. Door echotherapie kunnen twijfels worden weggenomen en vermoedens worden bevestigd. Hierdoor kan het behandelplan worden geoptimaliseerd.
Het mooie aan echografie is dat de patiënt zelf kan meekijken, dat het een pijnloze behandeling is, het niet schadelijk is voor je lichaam en je gelijk een diagnose kan stellen.
Wat is echografie?
Tijdens een echografie wordt weefsel, zoals pezen, spieren, slijmbeurzen en banden in beeld gebracht. Echografie wordt gebruikt in het onderzoek naar de oorzaak van pijnklachten. Het werkt middels geluidsgolven die je niet hoort. De geluidsgolven worden opgevangen via een transducer die over de huid heen en weer wordt bewogen. Hierdoor is het voor specialisten mogelijk om weefsels in beeld te brengen.
Nano Fysiotherapie is een MSU (Musculoskeletal Ultrasound) specialist .
Bij welke klachten wordt fysiotherapeut echografie gebruikt?